Underhåll och skötsel av ventilationsventiler

Se instruktionsvideo på Youtube – Borttag, rengöring och fastsättning av frånluftsventil

Bild 1

Torka av ventilen med en lättfuktad trasa.

Det går även bra att använda en dammvippa eller genom att dammsuga ventilen.

Det finns en viktig sak att tänka på vid rengöring:

Samtliga ventiler är injusterade för att erhålla rätt luftmängder. Det är viktigt att inte ändra inställningen på frånluftsventilen, då det kan ge ökade uppvärmningskostnader, ljud och dragproblem samt i värsta fall fuktskador i våtutrymmen Bild 6

Bild 2

Alternativt kan man ta loss hela ventilen från ventkanalen för att underlätta rengöringen.

För att ta ner ventilen tar man tag runt den yttersta ramen och sedan dra loss den ifrån kanalen.

Bild 3

När ventilen är demonterad, kommer man se två spännringar/ metalltrådar bak på ventilen. Det är dessa som ser till att ventilen spänns på plats mot rörkanalen.

Bild 4

Sedan är det bara att rengöra efter behov. Tops eller diskborste samt diskmedel som är fettlösande är bra hjälpmedel, speciellt för att komma åt de svåråtkomliga ytorna.

Bild 5

När rengöringen är avklarad, fäller ni upp spänntrådarna som på bild. Sedan för ni upp ventilen mot rörkanalen. Se till att spännena läger sig i första spåret innanför rörkanalen och tryck sedan till och den hamnar sedan på sin plats.

Observera – om spännena placeras på ett spår längre in i kanalen, kommer man att uppleva att den sitter löst eller inte kommer att sitta kvar.

VentilationsdonVentilationsdon

Skötselråd av tilluftsventiler

Normalt är det tillräckligt att rengöra tilluftsventilerna genom att dammsuga med ett borstmunstycke alternativt torkas ventilerna av med en fuktig trasa.

För en god ventilation och en bra inneluft i lägenheten är det bra att man utför en regelbunden rengöring och underhåll av ventilationsventilerna. Vid bristfälligtunderhåll kan i bland visselljud uppstå från ventilerna.